Menü Bezárás

Lelki egészség karbantartása járvány idején

Lelki egészség karbantartása járvány idején

 

            Az elmúlt hetek megpróbáltatásai ellenére tartsuk fejben, hogy elsősorban a mi kezünkben van a saját hangulatunk, közérzetünk irányítása. Fontos erősíteni magunkban a kontrollérzést a jelenlegi helyzetben. Így minden nehézség ellenére sikerülhet a karantén hosszú ideje alatt is karbantartani a lelki egészségünket.

 

Maradjunk otthon! Összpontosítsunk azokra a dolgokra, amiket otthon végezhetünk!

            Tudatosíthatjuk magunkban, hogy bár kihívást jelent otthon maradni, a barátokkal nem találkozni, de ez most egy fontos és pozitív lépés. Ha ezt most megtesszük, az egyértelműen pozitív hatással lesz a jelenlegi helyzetre.

 

Tervezzünk előre!

            Fontos a tervezés, hogy napról napra előre lássuk a dolgokat. Legyen részletes napirendünk és terveink az egész hétre. Ez segít a jelenben maradni és csökkenti a szorongást.

Részletesebben: http://vadaskert.hu/wp-content/uploads/2020/03/A-napirend-fontoss%C3%A1ga-1.pdf

 

Fontos a szabadidő minőségi (otthoni) eltöltése!

            Tervezzünk családi és egyéni programokat is. Ne feledkezzünk meg a bármikor alkalmazható rövid relaxációs technikákról sem. Ezekre akár 1 perc is elég és nagyon eredményesen csökkenthetjük velük stressz szintünket. Ajánlom az alábbi linken található példákat:

https://www.facebook.com/groups/881265935677267/post_tags/?post_tag_id=881869428950251

 

Erősítsük a kapcsolatainkat!

            Minden egyes beszélgetés ebben az időszakban erősen hozzájárul a magányosság érzésének az elkerüléséhez. 

Van egy szabad percünk?

 • Írjunk egy rég nem látott rokonnak, ismerősnek egy rövid üzenetet. Mindegy mit írunk, jól fog esni nekik, hogy gondoltunk rájuk.
 • Írjunk egy sms-t vagy rövid üzenetet azoknak, akikkel a „régi menetrend” szerint abban az időpontban együtt lennénk (iskolában, sportegyesületben stb.).

Van egy szabad óránk?

 • Igyekezzünk hetente többször is kezdeményezni egy videóhívást vagy hosszabb telefonos beszélgetést barátainkkal vagy rokonainkkal.

Van több óránk szabadon?

 • Nagyon jó lehetőség a családtörténeti tudásunkat bővíteni, illetve többet megtudni családtagjainkról. Beszélgessünk az eddigi mérföldkövekről életünkben. Ha van lehetőségünk idősebb rokonainkkal beszélgetni, kérdezzünk rá az ő gyermekkorukra.
 • Egy családfa rajzolására is jó lehetőség a mostani időszak.

 

Tanuljunk új dolgokat, használjuk ki a szabadidőt!

            Ide tartozik egyrészt az a tanulás, ami a hétköznapok része, feladatunk is. Másrészt ide tartoznak azok a dolgok is, amikről eddig csak fantáziáltunk, de nem volt rá időnk.

Van tíz szabad percünk?

 • Tervezzük meg, mikor és hogyan fogjuk megcsinálni az iskolai feladatokat!
 • Rengeteg programlehetőség található ezen a honlapon: állatmegfigyelés, cirkusz, kézműves foglalkozások és így tovább: https://www.gyerekprogramajanlo.hu/hetvegi-program-ujdonsagok/elo-kozvetitesek-gyerekeknek-folyamatosan-frissulo-lista/54716/
 • Nagyon jó lehetőség ez az időszak a nyelvtanulásra. Az internet nagyon sok lehetőséget kínál: idegen nyelvű nyelvtanuló honlapokat, videókat, magazinokat is el lehet érni. Itt van példaként a Duolingo honlapja: https://hu.duolingo.com/
 • Felkeltette a figyelmünket valami az iskolában vagy a hétköznapok során, de még nem volt időnk vele foglalkozni? Most van lehetőség elmélyedni egy hosszabb olvasmányban, filmben is.

 

Segítsünk egymásnak!

            Most kifejezetten fontos, hogy figyelemmel legyünk másokra is. Ha valakinek segíteni tudunk, az hozzájárul a saját lelki egészségünk javításához is.

Van egy szabad percünk?

 • Kérdezzük meg a családtagjainktól, hogy miben tudunk nekik segíteni!
 • Vegyük észre, ha valakin mi tudnánk segíteni, akár csak egy bátorító szóval!

Van egy szabad óránk?

 • Keressük fel idősebb rokonainkat telefonon vagy videóhívással. Vagy olyan barátainkat, akiről tudjuk, hogy nehéz helyzetben vannak. Hallgassuk meg őket, próbáljunk szavainkkal támaszt nyújtani nekik.

 

Maradjunk aktívak!

Kerüljük a lustaságot. A testünk megmozgatásával a lelki egészségünket is javítjuk.

Van egy szabad percünk?

 • Akár egy perc is elég lehet egy kis aktív karkörzéshez, néhány guggoláshoz, felüléshez, helyben futáshoz.

Van egy szabad óránk vagy több szabadidőnk?

 • Egyre több internetes portál kínál ingyenes online órákat. Keressünk rá arra, ami érdekel minket! Néptáncot szeretnénk megtanulni vagy salsázni?

Vagy már régóta szeretnénk jógázni?

 Próbáljuk ki a „7 perc Jógát” Lenkefi Mónikával: https://www.iziszjoga.com/7-perc-joga-a-7-tv-n/

 

Beszéljünk érzéseinkről!

            Mindenkinek nehéz ez mostani krízishelyzet. Nem vagyunk egyedül! Beszélgessünk családtagjainkkal, barátainkkal érzéseinkről, tapasztalatainkról. Beszélgessünk ötleteinkről, mi működik, mi nem működik?

Ha pedig szeretnének szakmai segítséget kapni, vagy valamilyen kérdésben nem tudnak máshoz fordulni, keressék bizalommal az iskolapszichológust a következő email címen: viktor.elbert@gmail.com

 

 

Kérem, ha tehetik, kövessék az iskolapszichológia facebook csoportban megosztott információkat. Itt találhatnak további hasznos javaslatokat a jelenlegi krízishelyzet kezelésére:  https://www.facebook.com/groups/881265935677267/

 

Van lehetőség online pszichológiai tanácsadáson való részvételre is. Erről a tájékoztató az iskola honlapján elérhető. A részletekkel kapcsolatosan keressenek engem a viktor.elbert@gmail.com email címen.

 

Jó egészséget kívánok minden diáknak és családtagjainak!

Elbert Viktor

iskolapszichológus