Menü Bezárás

Iskolapszichológiai – Általános tanácsok a digitális oktatásról

Kedves Szülők, kedves Gondviselők!

 

Gyermekük iskolájának pszichológusaként a következőkben néhány segítő útmutatást szeretnék megosztani, melyek remélem támogatásként szolgálnak majd Önöknek és családjuknak a koronavírus járvány megpróbáltatásaival való megküzdésben.

Mindenki izgatott a kialakult helyzettől, a gyerekek is, mi is. A gyerekek sok kérdéssel fordulhatnak a szüleikhez a koronavírus kapcsán. Fontos, hogy türelmesek legyünk a gyermekekkel, arra a kérdésre válaszoljunk, amit kérdeznek, olyan szavakkal és részletességgel, amit a gyermekek életkorukhoz illően képesek megérteni. Törekedjünk arra, hogy a családon belüli kapcsolatok egy biztonságos bázisként szolgáljanak a gyermek számára. Előfordulhat, hogy a sok változást mi sem tudjuk stressz nélkül követni, mi sem értjük, hogy mi a feladat. Fontos, hogy igyekezzünk a nehezített körülmények között is nyugalmunkat megőrizni. Ezzel a gyerekeknek is megtaníthatjuk, példát nyújthatunk arról, hogyan oldják meg most és a jövőben a nehéz élethelyzeteket.

A digitális munkarend sokaknak új helyzet. Diákok, szülők és tanárok számára is ez egy váratlan lehetőség valami új kipróbálására, ami kezdetben döcögősen indulhat, de a későbbiekben könnyebbé, természetessé válhat. Kezdetben lehet, hogy több időt vesz majd igénybe a különböző informatikai programok használata, házi feladatok le és feltöltése, de ezt hamar meg lehet tanulni és egy idő után már alig fog erőfeszítést okozni.

Fontos, hogy kezdetben támogassák gyermeküket a digitális, online tanulásban való részvételben. A tanárok mellett, most az szülők feladata is, hogy a gyermek elsajátítsa a számára kijelölt tananyagot, tanulási képességeit fejlessze. A tanulás pedig sok örömet tartogathat az egész család számára. Emellett pedig a digitális oktatási rend feladattal, célokkal is ellátja a gyermeket, ami nagy segítség a jelenlegi krízishelyzettel való megküzdésben. Hiszen nagyon fontos, hogy a megváltozott élethelyzetben egy új napirend jöjjön létre, melyben a tanulási feladatok fontos programpontot képviselnek.

Kérhetünk segítséget az iskolától, tanároktól, ha nehézségek merülnek fel a digitális oktatási rendre való átállásban. A pedagógusok szívesen segítenek minden felmerülő kérdés kezelésében. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy a szülők támogatására és motiválására is szükségük van most a gyermekeknek, hogy sikeresen megbirkózzanak az új típusú tanulási módszerekkel. Ebben kérem minden szülő aktív együttműködését, a gyermekek érdekében! 

Az iskola diákjainak és családjuknak támogatásának céljából indítottam az „Iskolapszichológia-Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tan. Ny. Ált. Iskola” facebook csoportot, ahova csatlakozzanak bizalommal. Ebben a csoportban fogok közzétenni a továbbiakban hasznos tanácsokat a jelenlegi helyzettel való sikeres pszichés megküzdést támogatva, illetve a minőségi idő eltöltésére a hétköznapokban.

Link:  https://www.facebook.com/groups/881265935677267/

Jó egészséget kívánok minden diáknak és családtagjainak!

 

Budapest, 2020.03.16.

Tisztelettel:

Elbert Viktor

okleveles pszichológus

viktor.elbert@gmail.com

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási

 Nyelvű Általános Iskola iskolapszichológusa