Menü Bezárás

Hogyan beszéljünk a gyermekkel vírusról – napirend kialakítása

Hogyan kezeljük a családban a COVID-19 koronavírus miatt létrejött helyzetet?

 

 

Beszélgetések

Tervezze meg, hogyan beszélnek a COVID-19 koronavírusról a családjában, és beszéljenek is erről a gyerekekkel. A beszélgetés mindenképpen tartalmazza a következőket:

 • Mi a jelenlegi helyzet? Mit jelent ez ránk nézve?

Fontos, hogy csak a tényekről beszéljünk. Megbízható információforrásból származó híreket vegyünk csak figyelembe (www.koronavirus.gov.hu). Igyekezzünk objektívek maradni és kerüljük a katasztrofizálást.

 • Mik az esetleges veszélyek?

Fontos, hogy a gyermekekkel valós információkat osszunk meg. Ne bagatellizáljunk, ne mondjunk olyat, ami nem igaz (pl.: „egy hét és minden a régi lesz”). Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy ne ébresszünk bennük félelmet, és csak olyan részletességgel és kifejezésekkel osszuk meg az információkat, amit az gyermek életkorához képest meg tud érteni.

 • Beszéljünk a megelőzéssel kapcsolatos lépésekről, mind közösségi, mind egyéni szinten! Mik azok a lépések, melyeket a családból mind meg tudunk tenni?

 

A családi beszélgetésre egy kényelmes, otthonos helyen kerüljön sor, ahol mindenki részt tud venni a beszélgetésen. Engedjük a gyerekeket kérdést feltenni, véleményt megfogalmazni. Érdemes a kisebb gyerekekkel esetleg külön beszélni erről, hiszen akkor a beszélgetést lehet az ő nyelvezetükhöz igazítani, és jobban át lehet beszélni a specifikus félelmeket, melyek bennük vannak.

 

A gyerekeket a jelenlegi helyzetben úgy tudjuk leginkább támogatni, ha bátorítjuk őket arra, hogy kérdezzenek, illetve segítünk nekik megérteni a jelenlegi helyzetet.

 • Beszéljenek a helyzettel kapcsolatos érzéseikről, félelmeikről azokat elfogadva!

Ha a gyermek megfogalmazza félelmét, rossz érzését, vegyük komolyan, tartsuk tiszteletben, ne próbáljuk rögtön figyelemeltereléssel vagy egy hiteltelen mondattal jobb kedvre deríteni (pl.: „jövő héten már mehetsz iskolába”).

 • Segítsenek számukra kifejezni az érzéseiket rajzolás és egyéb kreatív tevékenységek által!
 • Tisztázzák a vírussal kapcsolatos téves információkat!

 Azt is, hogy nem minden felső légúti megbetegedés koronavírus, érdemes elmagyarázni, például milyen tünetekkel jár a koronavírus a megfázással szemben. Ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabu témák, válaszoljon a gyerek minden kérdésére, szem előtt tartva, hogy nem kis tudóst akar belőle faragni, hanem a cél a megnyugtatás

 • Szülőként, gondviselőként legyenek elérhetőek a gyermek számára, és türelmesek hozzá!

Olyan érzelmek, mint a magány, unalom, félelem, szorongás, stressz, pánik, normál reakciók egy ilyen stresszel teli szituáció esetén. Szülői támogatással azonban ezek az érzelmek kezelhetővé válhatnak a gyermekeknél.

 

 

 

 

Tervezés, napirend kialakítás

 • Próbáljon meg a családjában, felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt egy napirendet tartani a felkelés, napközbeni otthon tanulás (otthoni munka a felnőtteknek), étkezések, szabadidő, lefekvés kapcsán. A jelen helyzetben is lehet egyfajta napi ritmust bevezetni, hasonlót, mint amit az iskola adna.
 • Hagyjon időt magának és családjának az olyan tevékenységekre, amelyek az ilyen stresszes szituációkban felvidítják: nézzenek közösen filmet, játszanak társasjátékot, énekeljenek, sportoljanak közösen.
 • Ne csak elvárja a gyerektől, hogy engedelmeskedjen az új szokásokhoz, tisztasági rituálékhoz, magyarázza el fontosságukat, ok-okozati összefüggésüket.

 

 

 

Egészségmegőrzés, higiénia

 • Találja meg a módját, hogy a gyerekeit a megfelelő higiénia betartására ösztönözze. Kisebbekkel készíthetnek rajzokat a családi higiéniai szokásokról; választhatnak a kézmosáshoz dalt, mondókát, ami körülbelül olyan hosszúságú, mint a kézmosásra szánt idő! Tüsszentsen a könyökébe, tanítsa meg ezt a gyermeknek is. Orrfújáskor az elhasznált papírzsebkendőt azonnal dobják ki a kukába.
 • Ne fenyegetéssel vegye rá a gyereket arra, hogy mosson kezet és tartsa be a biztonsági előírásokat.

Megindokolhatja, hogy ez miért elengedhetetlen, de ne ijesztegessen végletes kimenetellel.

 • Érdemes bevonni a gyerekeket a házimunkába, takarításba, hogy ezen keresztül is érezzék a higiénia fontosságát!
 • Erősítsék meg abban a hitben a gyerekeket, hogy amennyiben betegek lesznek a doktor segít nekik! Fontos hangsúlyozni, hogy attól, hogy köhög vagy tüsszög valaki, és lázas még nem biztos, hogy COVID-19 koronavírusa van.

 

 

 

Lelki egészség és megküzdés

 • A hétköznapi tevékenységek átalakítása úgy, hogy azok alkalmazkodjanak a jelenlegi helyzethez.

A jelenlegi krízishelyzet során elsősorban azzal kell megbirkóznia mindenkinek, hogy az, amit elképzelt, megtervezett, megálmodott magának, átmenetileg nem valósulhat meg. Sőt lehet, hogy még rosszabb anyagi, egzisztenciális helyzetbe került, mint előtte volt.

Először is fontos a helyzet elfogadása, majd az elvárások és prioritások átértékelése úgy, hogy jobban fókuszáljunk arra, mi ad értelmet, elégedettséget számunkra.

 • Hagyjon magának és gyermekének kis „szüneteket”, amikor elszakad, eltávolodik a stresszes szituációtól!

És tartsa tiszteletben a gyermekének az igényeit, amennyiben kis egyedüllétre vágyik, elvonul saját szobájába, helyére otthoni környezetben. Kiemelten fontos ennek az egyedüllét utáni vágynak a tiszteletben tartása a kamaszkorú gyermekeket nevelő családokban.

 

 • Próbálja meg az automatikus negatív gondolatokat, önmagának ártó állításokat kontrollálni, és helyettesíteni hasznosabb gondolatokkal, melyek inkább segítségünkre vannak ilyen helyzetben.

Ilyen automatikus negatív gondolat lehet például a fekete-fehér gondolkodás (pl.: „ha nem kell iskolába járni, nem is lesz tanulás”) vagy a jövendőmondás (pl: „elveszett ez a tanítási év, szeptemberben kezdhetünk mindent elölről”).

 • Ne tévesszünk arányt.

A média alapvető jellegzetessége, hogy a negatív események sokkal nagyobb súllyal jelennek meg benne, mint a valóságban. Ez most is így van, amikor nap mint nap értesülünk a járvány pusztításáról. Ne feledjük azonban, hogy az emberek döntő többsége – több mint 95 százaléka – ha elkapja is a koronavírust, tökéletesen kigyógyul a betegségből. Az irreális eshetőségeken való rágódás helyett inkább foglalkozzunk a leginkább veszélyeztetettek, az idősek és a krónikus betegek védelmével.

 • Tartsa emlékezetében, hogy mivel Ön szerepmodell a gyermekei számára, így ebben a helyzetben a stresszel való megküzdésben is szerepmodell számukra. Ahogyan kezeli a stresszel teli szituációt, hatással van arra, ahogyan gyermekei kezelni tudják saját aggodalmukat. Fontos, hogy őszintén beszéljenek a szülők a saját érzelmeikről is, nem kell hazudni. De ne beszéljen a gyerek füle hallatára arról, hogy mennyire kétségbe van esve, és, nem tudja, mit tegyen. Ha érez ilyet, ezt ne a gyerek előtt kommunikálja. Kérjen tájékoztatást, vagy szakmai segítséget, ha saját aggodalma túlzott mértéket öltene.
 • Maradjunk kapcsolatban másokkal.

Igaz, hogy a járvány idején fizikailag el kell szigetelődnünk másoktól, de azért ne zárkózzunk be! Beszéljünk telefonon vagy az internetes csatornákon rokonainkkal, barátainkkal. Ha beszélünk félelmeinkről, negatív érzelmeinkről, máris megkönnyebbülünk egy kicsit – ezt a jól ismert jelenséget a pszichológia ventillációnak nevezi. De ne csak beszéljünk, hanem hallgassuk meg azt is, amit nekünk mondanak. Az ilyen beszélgetésekkel önmagunk és mások szorongását is enyhíthetjük.

 

 • Amennyiben a családjában, barátai között előfordul súlyosabb megbetegedés vagy haláleset a járvány következtében, igyekezzenek megtalálni a módját, hogyan tudják egymást támogatni:
  • támaszkodjon nyugodtan családjára és barátaira, beszéljen velük a veszteségéről (hívja fel őket telefonon, beszéljen velük videochaten)
  • keressen segítséget (professzionálisat és/vagy vallásit) támogatásként.

 

 

Több hetes otthon tartózkodás esetén:

 • Biztosítsa, hogy a gyermekek továbbra is gyermekként viselkedhessenek: játszhassanak, viccelődhessenek, megírhassák a házi feladatukat és új dolgokat tanulhassanak.
 • Biztosítsa, hogy anélkül lehessenek együtt a szüleikkel, rokonaikkal és más megbízható ismerőseikkel, hogy mindenhol csak ijedt és riadt arcokat látnának. Nem szabad elfelejtenünk, hogy legyenek a gyermekek bármilyen kicsik, ugyanúgy észlelik és megértik szüleik, gondviselőik érzéseit és mentális állapotait. Ahhoz, hogy egy gyermek biztonságban érezze magát, egy olyan felnőttre van szüksége, aki képes szeretetet adni és kontrollal rendelkezik – elsősorban önmaga – és lehetőleg a helyzet felett is.
 • Egyszerű magyarázatot adjon, hogyha különleges helyzetbe kerülnek (pl.: ha karatnénban kell lenniük), hangsúlyozva, hogy a helyzet szokatlan, de a gyerekre és családtagjaira, barátaira nézve nem veszélyes, és a megelőzés miatt fontos otthon maradni, mert ez a védekezés egyik legjobb módja.
 • Válasszon ki a napjában egy vagy két alkalmat, amikor híreket olvas/néz, és alaposan válassza meg a csatornát is, amelyen keresztül informálódik:
  Az interneten, rádióban vagy TV-ben található fokozódó mennyiségű hírek folyamatos félelemben tartanak bennünket. Éppen ezért javasolt naponta csak egy vagy két alkalommal informálódni.
 • Állítsa helyre a gyerek biztonságos világba vetett hitét. Beszélhet arról, hogy bizakodik benne, hogy a tudósok és az orvosok hamarosan megtalálják a korona vírus okozta megbetegedés ellenszerét. A TV-ben vagy weben látott hírekből is a pozitív aspektusokat emelje ki. Ne feledje: a gyerekek lazán is fel tudják fogni a dolgokat, ha a körülöttük lévő felnőttekből nem árad a feszültség.
 • Az otthonlét idejét használja ki! Strukturálja a napot, éljenek kiszámítható napirend szerint.
 • Tervezzen benti elfoglaltságokat, kínáljon fel tevékenységeket a gyerekeknek, ne várja el, hogy egész nap lekössék magukat egyedül.
 • Igyekezzen mozgásos játékoknak teret kialakítani: ugrálni, tornázni, zenére mozogni, célba dobni kis területen is lehet. A gyerekek természetes aktivitás és mozgásigénye ilyenkor hatványozottan jön elő. Ne tiltsa ezeket a tevékenységeket, inkább alakítsa úgy a környezetet, hogy ezek a természetes gyermeki igények kiélhetők legyenek.

 

 

Kérem, ha tehetik, kövessék az iskolapszichológia facebook csoportban megosztott információkat. https://www.facebook.com/groups/881265935677267/

Jó egészséget kívánok minden diáknak és családtagjainak!

 

Budapest, 2020.03.16.

Tisztelettel:

Elbert Viktor

okleveles pszichológus

viktor.elbert@gmail.com

A Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási

 Nyelvű Általános Iskola iskolapszichológusa