Menü Bezárás

Gyermekek segítése a mesék nyelvén

Gyermekek segítése a gyermekek nyelvén – mesék támogató ereje a megküzdésben

 

Az alsó tagozatos gyermekeknek a mesékkel nagyon sokat tudunk segíteni a jelenlegi krízishelyzettel való megküzdésben. A nagyobbakat pedig bátoríthatjuk arra, hogy írják meg saját meséjüket!

A mesélésen keresztül feldolgozhatóak a napi események, a nagyobb megpróbáltatások, a saját feszítő érzelmek. A gyermekek a velük történt jó vagy rossz dolgokat jobban ki tudják fejezni egy mese segítségével. Ha a szülővel együtt történik a meseolvasás, a meséről ezután beszélgetnek vagy lerajzolják, nagy segítség lehet a gyermeknek a saját életkorának megfelelő módon megküzdeni a mostani helyzettel. Az otthoni bezártság érzést, a betegségtől való félelmet, vagy akár egy halálesetet is segíthet feldolgozni, ha a meséken keresztül közelítjük a témát. Vigyázzunk azonban arra, hogy csak addig foglalkozzunk egy témával, ameddig a gyermek is befogadó.

A mesélés a nehéz eseményekkel való megküzdés támogatása mellett, segíti a gyermek nyelvfejlődését, a szókincs bővülését. Fejlesztő hatással van a figyelem-koncentrációs képességre, fejleszti az érzelmi intelligenciát és a képzeletet.

 

A meséket kilenc fő típus szerint csoportosítják

Állatmesék: Ez a legősibb típus. Állati szereplőik segítségével kellő távolságból világítanak rá az emberi hibákra, arra, hogy milyenek ne legyünk. Illetve arra, hogy senki sem tökéletes, hibázni emberi dolog.
Varázsmesék: Előnyük az, hogy törlik a lehetetlen fogalmát az életválságok megoldásából, hogy akkor is küzdjünk, ha a feladat megoldhatatlannak tűnik. Például betegséggel küzdők esetében, illetve a jelenlegi krízishelyzetben is nagyon jól használható ez a típus.
Legenda mesék: Azt mutatják meg, hogy mi az, amit az általános értékrend szerint lehet, és mi az, amit nem.
Novella mesék: Az emberi leleményességre, megküzdésre helyezik a hangsúlyt.

Ördög mesék: Olyan erőkről szólnak, amelyektől jobb azonnal elhatárolódni, és amely ellen nem lehet „karddal” védekezni.

Csúfolódó mesék: Az előítéletek, a másság miatti kellemetlenségek feldolgozásának a segítői.
Tréfás mesék: Segítnek abban, hogy a problémákat magukon derülve ismerjék fel az emberek.
Nagyotmondó mesék, halandzsa mesék: Előnyük az, hogy kikapcsolják a racionális gondolkodást.
Formula vagy láncmesék: Olyan történetek, amelyek teljes mértékben a kicsik gondolkodását tükrözik, és amelyek létfontosságú szerepet játszanak a világ működésének a megértésében.

 

Amennyiben otthon kifogynának a mesekönyvekből, keressék fel az alábbi honlapot, ahol feneketlen mesebirodalmat találnak:

https://nepmese.hu/

A koronavírusról való beszélgetéshez pedig csatolok egy egyszerű rajzos történetet, melyhez hasonlót a nagyobb gyerekek is rajzolhatnak saját történetükről.

 

Kérem, ha tehetik, kövessék az iskolapszichológia facebook csoportban megosztott információkat. https://www.facebook.com/groups/881265935677267/

Jó egészséget kívánok minden diáknak és családtagjainak!

Üdvözlettel:  Elbert Viktor iskolapszichológus